Kontaktni telefon 031/63 22 43

 
 
 

Košarica

 

Št. produktov: 0

 
 

Praktični nasveti za začetnike in izkušene

Praktični nasveti za začetnike in izkušene

12.02.2015

 

 1.       Ovitek volne

Ovitek volne nam da vse potrebne informacije o volni, kot npr. številka barve, številka serije, sestava, teža, dolžina navitja, postopki vzdrževanja, priporočena velikost pletilk, poskusni vzorček in približno porabo za standardno konfekcijsko velikost

 2.       Poskusni vzorček

Poskusni vzorček nam pove, koliko zank v dolžino in koliko vrstic v višino potrebujemo za velikost 10x10 cm, če pletemo vzorec desnih zank.

 3.       Nasnutek

Vsak del oblačila, ki ga želimo narediti, se začne z nasnutkom. Pri pletenju poznamo različne nasnutke, pri kvačkanju pa so to verižne petlje.

 4.       Zazankanje

Krajna zanka pri pletenju je vedno prva in zadnja zanka vsake vrste. Poznamo več vrst krajnih zank. Npr. vozličaste krajne zanke tvorijo lep vozličast rob, ki pride do izraza predvsem pri vidnih krajnih delih, ki se ne všivajo.

 5.       Različne velikosti

Ponavadi je v navodilih za izdelek navedenih več različnih velikosti, podatki zanje so ločeni z oklepaji ali poševnicami. Priporočeno je, da si podatke za vašo velikost označite oz. markirate, da boste vedno upoštevali prave.

 6.       Skice

Vsako navodilo ima ponavadi priloženo tudi skico modela. Skica ima navedene velikosti končnega izdelka v cm, vrisane pa ima tudi ostale podrobnosti, ki so navedene v opisnem delu navodila.

 7.       Sheme

Velikokrat v navodilih najdemo tudi sheme. Ponavadi gre za karirasto mrežo, v katero so vrisani simboli. Vsako okence pomeni 1 zanko, okenca v eni vrsti pa pomenijo vrsto pletenja.

Velikokrat je shema podana za eno enoto vzorca, ki jo potem ponavljamo do konca vrste. Vrste so označene s številkami na desni in levi strani. Prva vrsta se prične plesti od tam, kjer stoji številka za prvo vrsto, ponavadi je to na desni strani, tako da se prva vrsta plete od desne proti levi, to pa pomeni lice pletenja. Druga vrsta se plete od leve proti desni, pomeni pa zadnjo stran pletenja.

 8.       Končna izvedba izdelka

Včasih se zgodi, da pleten ali kvačkan del nima čisto take oblike, kot je opisano v navodilih. V tem primeru priporočamo, da del napnete, navlažite in posušite. Delov nikoli ne obdelujete s parnim likalnikom, saj lahko zaradi pare vzorec spremeni obliko. Dele položimo z licem navznoter in jih sešijemo.

 9.       Navodila za vzdrževanje

Če želite izdelek, ki ste ga spletli/nakvačkali nositi dolgo časa priporočamo, da upoštevate vsa navodila za vzdrževanje volne. Če gre za čiste volne, uporabo mehčalca ne priporočamo, morda pa ga lahko uporabite pri bombažnih pleteninah/kvačkanjih. 

Pri večbarvnih izdelkih priporočamo, da pri prvem pranju tekočemu pralnemu sredstvu dodate malo kisa – s tem boste preprečili, da bi se barve prelile na druge dele pletenine. Sušite na zraku, v ležečem položaju in brez direktnega sonca. 

 
  • LINIE 346 ARONA

    V košarico Cena: 11,50 €

    Stanje zaloge: zadnji kosi

    Top-moderen ploščat garn, 100% bombaž. Odlične kakovosti, zato se z njim da lepo plesti oz. kvačkati. 

    Posebno lepe iz tega materiala so dolge jakne, veliki puloverji in jope ter šali, kjer pride do izraza čudovita barvitost pletiva. 

    Lepa, modna batik preja, atraktivno, harmonično prelivanje barv. 

    Material  100% bombaž 
    Pletilke  5-5,5 mm 
    Dolžina  100 g = 230 m
    Cena/100g 10,20 €

    Za pulover/jopo velikosti št. 38/40 potrebujete cca. 500 g. 

    Več o produktu »
     
     
 
 
 

Koledar novic

 
april 2024
P T S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
 

Prijava na e-novice

 

Prijavite se na naše novice, prek katerih vas bomo obveščali o novostih in terminih delavnic in tečajev.

    1. Lanatus d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.