Kontaktni telefon 031/63 22 43

 
 
 

Košarica

 

Št. produktov: 0

 
 

Izognimo se najpogostejšim napakam pri pletenju

Izognimo se najpogostejšim napakam pri pletenju

09.05.2016

Pletenje je zelo lep hobi. Omogoča nam, da svoje ideje pretopimo v prave unikate. Pletenja, oz po domače štrikanja se lahko naučimo zelo enostavno. Že z malo vaje lahko osvojimo osnove in razumemo tehniko pletenja, nato pa se zanke nizajo kar same od sebe.  Kljub navidezno enostavnemu postopku pa začetniki, ki se šele preizkušajo v tem lepem početju, vedno znova delajo tipične napake, ki se jim lahko čisto enostavno izognemo, če upoštevamo nekaj preprostih nasvetov.

1.   IZBIRA VOLNE

Debela, srednja ali zelo fina, enobarvna ali pisana, gladka ali vozlana, navada ali s posebnim učinkom, iz naravnih, sintetičnih ali mešanih vlaken? Ste se že zmedli? Izbor volne je res velika. In vsaka volna ni primerna za vsak projekt. Če želimo splesti pulover z luknjicami, vsekakor ne bomo izbrali debele volne, raje jo bomo uporabili za zimski šal. Če želimo, da bo vzorec pri pletenju lepo prišel do izraza, bomo vzeli gladko volno, ki ustvarja lepo pletilno sliko, saj bi se pri volnah s posebnimi efekti naš vzorec izgubil.

Dejstvo je tudi, da se z nekaterimi volnami da plesti zelo lepo, z drugimi pa malo manj.

Volne iz sintetičnih in mešanih vlaken ponavadi bolje drsijo po pletilkah kot volne iz debelejših naravnih vlaken. Zato je pred projektom priporočljivo dobro premisliti, zakaj bomo uporabili volno in kaj bomo pletli. Če nismo prepričani je bolje, da poiščemo nasvet strokovnjakov.

2.   IZBIRA PLETILK, KI NE USTREZAJO NAŠI VOLNI

Obstajajo različno debele pletilke od 2mm pa vse do 12 mm, pa tudi posebne velikosti pletilk, ki so še debelejše oz. še tanjše. Večja je številka pletilke, bolj debela je. Na ovitku volne proizvajalec ponavadi navede, kakšne pletilke so priporočene, ponavadi sta navedeni dve številki, večja in manjša. V kolikor pletemo trdneje, uporabimo večjo številko pletilk, če pa pletemo mehko, uporabimo manjšo številko.

Pletilke so izdelane iz različnih materialov – umetne mase, lesa ali kovine. Katere izbrati, je odvisno od posameznika – kar mu v rokah najboljše leži oz. s katerim materialom bodo nitke bolje drsele, mora presoditi vsak sam.

3.   KUPILI SMO PREMALO VOLNE

V navodilih je ponavadi navedeno, koliko volne potrebujemo. Prav tako je na ovitku volne proizvajalec zapisal, koliko volne je potrebno, navadno je za orientacijo naveden pulover velikosti 38.

Ko gremo v nakup volne, je ponavadi količina, navedena v navodilih, prava. Problem nastane, ko ne kupimo originalno navedene volne iz navodil, pri izračunu, koliko volne potrebujemo, pa upoštevamo samo težo, ne pa tudi navitja volne. Zato je v takih primerih potrebno izračunati, koliko metrov volne potrebujemo in se ne zanašati na težo volne.  

Primer: v navodilih piše, da ima 50g volna navitje 100 m. Za izbrani projekt potrebujemo 300 g, to pomeni 6 kopk po 50 g, kar je enako 600 m volne.

Naša izbrana volna ima pri 50g klopki 90 m navitja. Če bomo kupili 6 klopk oz. 300 g, bomo sicer res zadostil pogoju teže - 300 g, vendar pa bo v metrih to znašalo le 540 m, zato 6 klopk ne bo zadoščalo za naš izbrani projekt. Potrebovali bomo 7 klopk, raje kupimo kakšno klopko več kot premalo, še posebno če dvomimo o tem, ali bo volne dovolj.

 4.   NISMO PREBRALI CELIH NAVODIL

Preden se lotimo projekta pletenja, ki smo ga izbrali, bi morali vedno vsaj enkrat prebrati celotna navodila. Če česa ne razumemo ali ne poznamo opisane tehnike pletenja, se lahko o tem pred začetkom poučimo ali se projekta ne lotimo, če ugotovimo, da bo celotna stvar pretežka za nas. Najslabše pa bo, če bomo začetli plesti, prišli do sredine ali še dalj in potem ugotovili, da smo pletli napačno ali pa ne znamo ali ne moremo končati začetega.Naš trud bo tako zama, potrebno bo paranje, v najslabšem primeru bo projekt končal v kotu.

 5.   NISMO NAREDILI POSKUSNEGA VZORČKA

Poskusni vzorčki so nepotrebno delo, ki nam jemlje čas in verjetno ga nihče ne izdeluje zelo rad. Klju temu se jim ne bi smeli odpovedati. Vsak plete malo drugače in zato lahko pride do situacije, da bo naše vzorček imel drugačne mere, čeprav smo upoštevali vse, kar je bilo napisano; to pa ima lahko vpliv tudi na velikost naše pletenine.

6.   IZBRALI SMO PRETEŽEK PROJEKT

Razumljivo, da ne bomo kot začetniki vedno pletli le šalov, kap ali drugih enostavnih pletenj, teveč bomo želeli narediti tudi kakšen pulover, rokavice ali nogavice. Kljub temu je pametno, da se najprej lotimo enostavnih stvari, težjih pa takrat, ko že dovolj obvladamo osnovne tehnike. Če bomo začeli s težjim projektom se kaj hitro lahko zgodi, da bomo izgubili potrpljenje in veselje do pletenja nas bo minilo.

Če pa že izberemo za svoj začetni projekt npr. pulover, naj bo vzorec enostaven – gladke desne ali kodrasti vzorec, da nam ne bo potrebno paziti še na vzorec, saj bomo imeli dovolj dela s pletenjem samim.

7.   IZBRALI SMO PREVEČ KOMPLICIRAN VZOREC

Že z desnimi in levimi zankami se da zelo lepo plesti in ustvarjati lepe vzorčke. Ko dodamo še ovoje, dvojne zanke, prekrižane zanke in še kaj, postane izbira vzorcev resnično velika.

Pri zelo zahtevnih vzorcih, ki nastajajo skozi več vrst, je potrebno šteti tako zanke kot vrste. Če se pri tem zgodi, da spregledamo zanko ali izpustimo kakšno vrsto, vzorec ne bo uspel. Zato je pomembno, da najprej vadimo enostavne osnovne vzorce. Lahko pa pletemo tudi manjše vzorčne modele, ki jih kasneje sešijemo – iz njih lahko nastane lepa prevleka za poušter ali deka za posteljo. Prav tako lahko za vajo vzorčkov pletemo šale. Če se nam pri tem zgodi, da izpustimo kakšno zanko ali jo popletemo napačno popletemo, ne bo take škode in bomo šal lažje delno sparali kot npr. pulover.  

8.   PREMALO NAPETE ZANKE oz. PREMEHKO PLETENJE

Za lepo in enakomerno sliko zank oz. vzorca je pomembno, da je pletenje v vsaki vrsti enakomerno napeto, da ni ena zanka predolga, druga prekratka oz. da ne pletemo tako mehko, da bi nastajale luknje. Prav tako ne smemo zank preveč zategovati, da bi bilo pletenje pretrdno in bi zanke izgledale premajhne.

Delovno nit imamo ponavadi enkrat zavito okrog kazalca. Če nam je to pretežko in nam nit uhaja iz prsta, jo zavijmo dvakrat, da bomo ohranjali pravo napetost.

Če se nam luknje kljub temu pojavljajo, poskusimo s tem, da zanke, ki so prevelike oz. premehke in zaradi katerih bi nastale luknje, pletemo obrnjeno: to pomeni, da za desno zanko vbodemo iglo od zadaj in ne od spredaj, kot običajno. Zanko bomo tako malce zavili in s tem preprečili nastanek lukenj.

 9.   PRETRD ZAKLJUČNI ROB

Pletenje se zaključi tako, da se zanke pletenja zazankajo po dve in dve skupaj ali da se prva zanka prevleče čez drugo zanko, vse dokler nam na koncu ne ostane samo ena zanka, skozi katero potegnemo nitko in zaključimo. Ker se prejšnja zanka popleta skupaj z naslednjo je zelo pomembno, da zank ne zategujemo preveč, sicer bo rob »vlekel skupaj«, kar bo povzročilo tudi to, da bo pletenje zgoraj ožje kot spodaj. Majhen nasvet: za zaključevanje uporabimo 1-2 številki večje pletilke, v kolikor nam kljub pazljivosti ne uspe narediti mehkejšega roba. Pri večjih pletilkah bomo avtomatsko pletli mehkeje.

 

 
 
 

Koledar novic

 
april 2024
P T S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
 

Prijava na e-novice

 

Prijavite se na naše novice, prek katerih vas bomo obveščali o novostih in terminih delavnic in tečajev.

    1. Lanatus d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.