Kontaktni telefon 031/63 22 43

 
 
 

Košarica

 

Št. produktov: 0

 
 

Navodila za nogavice z ADDI CRASY TRIO

Navodila za nogavice z ADDI CRASY TRIO

13.11.2023

Osnovna navodila za pletenje nogavic z addiCraSyTrio.

Petlje porazdelimo na dve igli in jih pletemo s tretjo iglo.
Samo dve menjavi igel na krog naredita pletenje nogavic zelo enostavno. Zahvaljujoč fleksibilnemu srednjemu delu se igla prilagodi vsaki roki. Primerno za začetnike.

Kaj potrebujem za pletenje nogavic?
4-, 6- ali 8-slojna preja za nogavice
igle addiCraSyTrio v velikosti, ki ustreza preji:
addiCraSyTrio Short (21 cm)
addiCraSyTrio Bamboo Short (24 cm)
addiCraSyTrio Novel Long (30 cm)
addiCraSyTrio Unicorn Long (30 cm)
neobvezni markerji za označevanje petlelj

Kaj je addiCraSyTrio?
AddiCraSyTrio je komplet treh igel s prilagodljivim srednjim delom, ki se prilagaja vsaki roki. Odlične so za pletenje krogov z majhnimi premeri. Pletite v krog z le dvema menjavama igel na krog.

Popoln za nogavice, rokavice, rokave, klobuke itd. Samo preizkusite. Zamisel za to fantastično in patentirano igro z iglo je prišla od strokovnjakinje za pletenje Sylvie Rasch, CraSy.

Kakšno volno potrebujem za pletenje nogavic?
Preja za nogavice je na voljo v treh različnih jakostih:

4-slojni (EN 4-slojni)
6-slojni (EN 6-slojni)
8-slojni (EN 8-slojni)
Ime pomeni, da je bilo v prejo spredenih 4, 6 ali 8 zelo tankih niti. Zato je 8-plastna preja za nogavice dvakrat debelejša od 4-plastne različice.

Običajna preja za nogavice je običajno 4-plastna preja, vendar lahko v številnih trgovinah običajno najdete tudi 6-plastno prejo za nekoliko debelejše nogavice.

8-slojna preja za nogavice je manj pogosta. Te se zaradi debeline pogosteje uporabljajo za hišne nogavice, saj se nogavice zelo hitro spletejo, vendar se slabo prilegajo čevljem.

Lastnosti različnih kvalitet volnenih nogavic:

Preja za nogavice je na voljo v treh različnih debelinah.
4-slojna je standardna preja za nogavice. Je najtanjša preja za nogavice, zato je pletena s tankimi iglami (igle velikosti 2,5 - 3,0 mm), da so nogavice lepe in tesne.
Zaradi večjega števila petelj (glej tabelo nogavic 4-vložek), ki so potrebni za pletenje vaše ustrezne velikosti čevlja po tabeli nogavic, boste potrebovali malo več kot pri debelejši preji.
Prednost 4-plastne preje za nogavice: Nogavice lahko nosite v vseh čevljih, ker so precej tanke.
Za par nogavic običajno potrebujete približno 100 g preje za nogavice (do velikosti 46). To običajno ustreza enemu klobčiču preje.

Pletite nogavice z addiCraSyTrio
Takole gre:
Preden se lotite pletenja nogavic, je vprašanje, ali naj bodo nogavice pletene na klasičen način od manšete do prstov ali na "prste navzgor" od prstov do manšete. V tem priročniku bomo pregledali klasično metodo.
Da boste izbrali pravo število petelj za vašo številko noge, uporabite spodnjo tabelo.
Nogavice s tabelo nogavic od zgoraj navzdol
(od manšete do konice)

4-nitna preja za nogavice (420 m/ 100 g)
Vzorec vboda 30 vbodov/42 vrst = 10×10 cm

1. korak – Pletite nogavice z addiCraSyTrio
Manšeta in ravni del do gležnjev

Na dve igli nanesite zahtevano število petelj "skupaj" in eno iglo izvlecite tako, da je polovica petelj na vsaki igli.
Sedaj preprosto zložite igle skupaj, tako da je igla z delovno nitjo zadaj, torej na strani, ki gleda stran od telesa. Petlje na mirujoči igli morajo biti vedno čim bolj na sredini igle/vrvi. Konica mirujoče igle mora ležati nad konico delovne igle.
Zdaj lahko delate v krogu tako, da pletete petlje s tretjo iglo. Pletite manšeto in ravni del nogavic v želenem vzorcu in dolžini.

2. korak – Pletite nogavice z addiCraSyTrio

Peta

Z iglami addiCraSyTrio lahko obdelate katero koli peto. Pletete le čez eno iglo, torej čez polovico petelj.

Pletite kapo pete
Pri pletenju klasične nogavice od manšete do prstov peta sledi manšeti in ravnemu delu nogavic nad gležnjem.

Za peto kapice pletete polovico svojih petelj (Druga polovica petelj lahko počiva):
Ravni del pete pletete z dvema iglama, na tretji počiva ostanek petelj. Za število vrstic in petelj uporabite tabelo.

Ko končate ravni del pete, se začne kapica pete. Petlje ravnega dela razdelite na 3 enake dele – glej tabelo.

Pletena kapica peta – kapa pete
Najprej popletite petlje v prvi tretjini. Nato pletite petlje druge tretjine do zadnje petlje. Ta zadnja petlja druge tretjine je pletena skupaj s prvo petljo zadnje in sicer tako, da jo pletemo prevlečeno. Torej prenesete zadnjo petljo na desno pletilko, prvo petljo zadnje tretjine popletete desno in predzadnjo petljo prevlečete čez zadnjo.
Ostale petlje v zadnji tretjini ostanejo nepletene.

Zdaj pletenje obrnete. Prvo petljo prenesete, naprej pletete leve.
Zadnjo petljo popletete s prvo petljo prve tretjine levo skupaj.

Zdaj ponovno obrnite pletenje. Prenesite prvo petljo. Če natančno pogledate, sta nastali 2 vrzeli, vsaka tam, kjer so bile petlje v zadnji vrsti pleteni skupaj in po obračanju prenesene.

Zdaj pletete na desni strani do ene petlje pred režo in ponovite prvi postopek –zadnjo petljo in prvo petljo zadnje tretjine popletete desno prevlečeno skupaj.
Nato obrnete, prenesete prvo petljo, pletete levo do zadnje petlje, ki jo zopet popletete s prvo petljo zadnje (prve) tretjine levo skupaj.
Ta postopek ponavljajte, dokler na pletilki ne ostanejo samo petlje srednje tretjine, petlje prve in zadnje tretjine pa ste popletali skupaj.

Pletena kapa pete - prehod na nogo
Zdaj ponovno pletite v krog. Če želite to narediti, pletite petlje v srednji tretjini na desni, nato pa ponovno nasnuje petlje iz vsakega vozla na levem stranskem robu stene pete.

Ko so vse petlje na levem stranskem robu nasnute, postavite marker - razen pri uporabi dvojnih igel, kjer nadaljujete pletenje z naslednjo iglo. Zdaj popletite vse petlje, ki so ostale, in - razen pri uporabi dvojnih igel, kjer nadaljujete pletenje z naslednjo iglo - postavite naslednji marker. Ko dosežete drugo stran, ponovno nasnuje petlje iz vsakega vozla z desnega stranskega roba.
Začetek kroga je zdaj na sredini petnih petelj. To točko lahko označite z markerjem. Če pletete z dvojno koničastimi iglami, na tej točki tako ali tako začnete z novo iglo.

Pletite še en krog preko vseh petelj, nato začnite pletenje noge.

Pletena kapica peta – konica

Verjetno ste opazili, da imate sedaj bistveno več petelj na pletilkah kot pred pletenjem pete. Te petlje je treba ponovno odstraniti:

Za to v vsakem 2. krogu pri markerjih popletamo dve petlji desno skupaj tako dolgo, da dobimo isto število petelj kot smo jih imeli ob nasnutku.

3. korak – Pletite nogavice z addiCraSyTrio
Nožni del
Ko končate s peto, začnete plesti stopalni del. Pletete ga lahko navadno desno ali z vzorcem v krogih do želene dolžine.

4. korak – Pletite nogavice z addiCraSyTrio
Vrh oz. konica nogavice
Nazadnje je obdelana konica nogavice. Vse konice so možne z iglami addiCraSyTrio. Tukaj sta predstavljena dva najbolj znana nasveta.

Za prste snemajte petlje na dveh mestih - na desni in levi strani prstov. To ustvari konico, ki uokvirja prste.
Glede na to, da že imate petlje na dveh pletilkah, je snemanje še bolj enostavno. Preprosto na začetku in na koncu vsake pletilke popletite dve petlji desno skupaj oz. desno prevlečeno skupaj, vse dokler vam ne ostane le 8 petelj.
To storite tako:
1 vrsta: *1desna-2 skupaj desno prevlečeno-desne do 3 petelj pred koncem-2 petlji desno skupaj-1desna*
2 – 4 vrsta: pletemo vse desno
5 vrsta: ponovimo 1. vrsto
6 in 7. vrsta: vse desno
8 vrsta: ponovimo 1. vrsto
9 vrsta: vse desno

8. in 9. vrsto ponavljamo, dokler ne ostane 24 petelj.
Zdaj ponavljamo 8 vrsto tako dolgo, dokler ne ostane skupno 8 petelj, oz. po 4 na vsaki pletilki. Te popletemo po parih desno skupaj in pletenje zaključimo.

 YouTube: https://youtu.be/XUpo9xj25kI?feature=shared

 

 

 

Galerija

 
 
 

Koledar novic

 
april 2024
P T S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
 

Prijava na e-novice

 

Prijavite se na naše novice, prek katerih vas bomo obveščali o novostih in terminih delavnic in tečajev.

    1. Lanatus d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.