Kontaktni telefon 031/63 22 43

 
 
 

Košarica

 

Št. produktov: 0

 
 

ALI NAJ VOLNENA OBLAČILA PEREMO?

ALI NAJ VOLNENA OBLAČILA PEREMO?

29.06.2016

Ali moram volnene izdelke oprati? Kako pogosto? Kako jih naj perem? V pralnem stroju ali ročno? Ali mi bo sploh všeč, če bo volneni pulover opran?

Verjetno ste se vsi ljubitelji volnenih oblačil že srečali s takimi ali podobnimi dilemami.

Dejstvo pa je, da volna – seveda če gre za pravo in pristno dlako živali – ne mara biti prevečkrat oprana, saj se – tako kot dlaka živali – odlično čisti sama, peremo jo le v primeru, da je zelo zelo umazana.

Vonjave lahko odstranimo tako, da oblačilo čez noč obesimo na svež zrak, ki volno čisti in odstrani vonjave. Če te možnosti ni, lahko enako naredimo v kopalnici, v kateri smo se pred tem tuširali z vročo vodo – vlaga v zraku bo očistila naše oblačilo.

Če smo si volneni kos izdelali sami je zelo pomembno, da shranimo 1 ovitek iz volnene klopke, saj je na njem zapisano tudi vzdrževanje volne in ali se lahko pere. Pri kupljenih volnenih oblačilih je navodilo glede pranja zapisano na etiketi. Pomembno je, da navodilo glede tega, ali se volna pere v pralnem stroju ali ročno upoštevamo, sicer bomo oblačilo poškodovali.

Če peremo volno v pralnem stroju, moramo upoštevati:

  • da peremo skupaj podobne barve, tako kot pri navadnih pranjih, sicer lahko pride do obarvanja svetlejših kosov

  • da peremo večje kose posamezno oz. da peremo le 1 kos naenkrat

  • da uporabljamo tekoči prašek, ki je namenjen izključno volni; če bomo uporabili navadni pralni prašek ali prašek za barvne tkanine ali celo mehčalec bomo najverjetneje poškodovali vlakna, jih razbarvali, oblačilo pa bo postalo razvlečeno in muckasto

  • da uporabimo program, namenjen volni, ki je že v osnovi nastavljen na max. 30°C in nima močnega centrifugiranja in izpiranja

  • da po končanem pranju vzamemo oblačilo iz pralnega stroja kot žogo, nato pa ga položimo na brisačo in ga v ravnem položaju posušimo na zraku

    Če peremo volno ročno:

  • peremo 1 kos naenkrat

  • pazimo, da je voda, v kateri peremo, mlačna in da je vode dovolj (najbolje, da napolnimo kad)

  • uporabimo majhno količino posebnega tekočega praška za volno

  • ne namakamo oblačila predolgo, temveč ga po nekaj minutah izperemo z mrzlo ali mlačno vodo

  • da oblačila ne gnetemo ali mečkamo, ker lahko poškodujemo vlakna

  • da vzamemo oblačilo iz vode kot žogo, ga poravnanega položimo med dve brisači in rahlo iztisnemo odvečno vodo

  • da oblačilo posušimo v ravnem položaju na zraku

    Volnena vlakna se v vodi močno napijejo in so zaradi tega zelo težka, kar bi ob sušenju na obešalniku povzročilo, da se oblačilo raztegne oz. spremeni svojo prvotno obliko. Zato volnene stvari vedno sušimo v ravnem položaju in na zraku, nikakor ne v sušilnem stroju. Med sušenjem oblačilo občasno tudi obrnemo. Na tak način bo volna zopet pridobila svojo osnovno obliko oz. se bo skrčila v prejšnjo velikost.

    Ali se volnena oblačila lahko likajo? Ni potrebno. Če pa že likamo, uporabimo vlažno bombažno krpo in likalnik polagamo na oblačilo. Uporabljamo paro. Likalnika nikoli ne vlečemo čez oblačilo. 

    Če je na etiketi oz. na oblačilu navedeno, da se ne sme prati je priporočljivo, da ga odnesete v čistilnico.

 
 
 

Koledar novic

 
april 2024
P T S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
 

Prijava na e-novice

 

Prijavite se na naše novice, prek katerih vas bomo obveščali o novostih in terminih delavnic in tečajev.

    1. Lanatus d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.