Kontaktni telefon 031/63 22 43

 
 
 

Košarica

 

Št. produktov: 0

 
 

MOTOVILKINA KITA

MOTOVILKINA KITA

31.10.2016

Ali se spomnite pravljice o Motovilki? Zaprta je bila v stolpu brez vrat. In če je hotel njen najdražji k njej, se je moral povzpeti po njeni kiti las, ki je bila spuščena iz stolpa do tal.... 

Takšna je tudi kita, ki jo lahko vpletemo v naše pletenine, posebno šali ali ogrinjala so čisto posebna, če so polepšana z motovilkino kito. 

Za Motovilkino kito je potrebno plesti t.im. mostove oz. črte, ki jih bomo kasneje spletli v kito. Pri volni Fano, ki smo jo uporabili, je za ca. 1,3 m dolžine potrebno narediti ca. 31-32 takšnih črt oz. mostov, lahko jih naredite tudi več ali pa manj. 

Potreben material: 2 klopki vone Fano (300 g), okrogle pletilke št. 8 

Izdelava:

 Nasnujemo 34 petelj in pletemo 3 vrste desne v obe strani.

4. vrsta: 8 desnih, nato 12 desnih snamemo in sicer tako, da jih popletamo desno in hkrati snemamo, zopet 8 desnih

5. vrsta: 8 desnih, ponovno nasnujemo 12 petelj, ki smo jih sneli, in zopet 8 desnih

6 .vrsta: desne

7. vrsta: 8 desnih, 12 levih, 8 desnih

8. vrsta: desne

9. vrsta: 8 desnih 12 levih, 8 desnih

Ponovimo postopek od 4 vrste naprej.

Kako nasnujemo nove petlje: pletemo desne, nato pletenje obrnemo na pravo stran in iz zadnje zanke - kot da bi pletli desne - nasnujemo 12 novih petelj. Nato pletenje zopet obrnemo in pletemo desne naprej do konca. 

Pomembno je, da tudi krajne zanke vedno popletemo desno v obe strani. 

Kako naredimo kito: prvi most po zaključku zavijemo v zanko, drugi most potegnemo skozi to zanko tako, da dobimo novo zanko, naslednji most zopet potegnemo skozi  to zanko .... in tako do konca - vsako naslednjo skozi prejšnjo (glej sliko). Zadnjo zanko uporabimo kot zanko za gumb ali jo pritrdimo z leseno okrasno zaponko ali okrasno špango. 

Nasvet: uporabimo mehko volno, kot je npr. Fano, v velikih klopkah, da imamo čim manj dodajanja novih klopk v pletenje. Primerna pa bi bila tudi volna Asparo

Zgornje navodilo je primerno za vpletanje Motovilkine kite v šal. Sama sem jo vpletla v trikotno ogrinjalo, lahko pa ga vpletemo tudi v pončo, pulover ali morda celo v pleteno krilo. 

 

Galerija

 
  • LINIE 359 FANO

    V košarico Cena: 12,95 €

    Stanje zaloge: na voljo

    Topla in vzdržljiva zimska volna z visokim deležem čiste volne.

    Posebnost te volne je njen trenden degrade učinek. Lepi barvni prehodi pa dajo vašemu izdelku poseben individualen karakter. Na komplicirane vzorce lahko pri tej volni mirno pozabite, saj so v ospredju čudovito prelivajoče se barve.

    Da bi preprečili nepotrebno vozlanje med samim pletenjem izdelka, je Fano volna navita v klopke po 150 g, dolžina navitja znaša 240 m. To zadošča, da z eno samo klopko spletete šal, za pulover pa potrebujete vsega le 3 klopke.

    Fano volna je lepa zimska volna z nizko porabo klopk.

    Odlična za puloverje, jopice, šale in vse vrste otroških pletenin. 

    Material  53% čista volna, 47% Polyacryl 
    Pletilke  7-8 mm 
    Dolžina  150 g = cca. 240 m 
    Poraba  pulover velikosti 38 cca. 450 g oz. 3 klopke
    Cena/100g 8,63 € 
    Več o produktu »
     
     
 
 
 

Koledar novic

 
maj 2024
P T S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
 
 

Prijava na e-novice

 

Prijavite se na naše novice, prek katerih vas bomo obveščali o novostih in terminih delavnic in tečajev.

    1. Lanatus d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.