Kontaktni telefon 031/63 22 43

 
 
 

Košarica

 

Št. produktov: 0

 
 

NOGAVICE - kaj moramo vedeti o pletenju 1. del.

NOGAVICE - kaj moramo vedeti o pletenju 1. del.

04.02.2018

Pletenje nogavic - komplicirano ali enostavno? Kakšno volno uporabiti? Kako plesti? 

Že večkrat sem se ukvarjala s temi vprašanji. Na trgu so različne volne, ki so tudi različno spletene, različno debele, različne mešanice materialov. Kaj izbrati? Kakšno debelino pletilk? Ali bo te nogavice sploh kdo nosil? Ali so primerne za vsakodnevno nošenje v čevljih? Kako jih prati? Zato sem se odločila, da preverim ponudbo na trgu in spletem nekaj parov ter preizkusim njihovo vzdržljivost, nošenje v čevljih, praktičnost in pralnost. 

 

KAJ POTREBUJEMO ZA PLETENJE NOGAVIC?

Volno in pletilke seveda.

Ampak preden začnemo, je vsekakor dobro vedeti, kakšen material izbrati, saj je izbira na trgu velika.

Debelina volne je odvisna predvsem od tega, kakšne vrste nogavic bi želeli imeti. Prav tako je pomembno, kako bomo naše nogavice vzdrževali – ali jih lahko peremo v pralnem stroju oz. ali je potrebno ročno pranje.

Na trgu je seveda tudi veliko različnih vrst pletilk. Preizkusite, s katerimi najboljše pletete.

Volna

Klasična volna za pletenje nogavic je strižena volna. Pri tem je pomembno, da se ne mucka, in ne dela vozličkov ob trenju pri nošenju. To seveda zgleda nemarno, prav tako pa se taka volna zelo hitro tanjša. Za zaščito pred takšnimi obrabami je smiselno, da je volni primešan polyamid (cca. 20-30 %). Takšne nogavice bodo tudi pralne pri 40°C v pralnem stroju, ne bodo se muckale, damo pa jih lahko celo v sušilni stroj.

Volna za nogavice je običajno narejena v različno močnih prepletanjih.

Najbolj uporabna je volna, ki je 4x prepletena. Nogavice iz take volne so toplejše in malce debelejše od strojno pletenih nogavic, vendar dovolj tanke, da se zelo udobno nosijo v jesenskih in zimskih čevljih.

Za debelejše nogavice ali za hišne nogavice je boljše, da vzamemo 6x prepleteno volno. Če želimo plesti nogavice z veliko različnimi vzorčki, kot so npr. kitke pa je bolje, da vzamemo 3x prepleteno volno.

2x prepletena volna se zaradi tankosti ne uporablja več za ročno pletenje, temveč služi kot preja za popravljanje lukenj v nogavicah ali kot dodatna nitka za ojačanje osnovne niti pri pletenju.

Osnovni volni je mnogokrat primešan še kakšen material, kot je to npr. bombaž, svila, polyamid, zato so take nogavice bolj obstojne, glede na material pa se lahko uporabljajo v različnih letnih časih.

Mešanice z bombažem so zelo priljubljene za poletne nogavice in nogavičke, saj bombaž ni tako zelo topel kot volna, prav tako pa ga zelo radi uporabljajo tudi alergiki in vsi, ki imajo neurodermitis. Za te mešanice se priporoča malce debelejše pletilke kot jih uporabljate običajno, saj se bombaž sam po sebi plete malo trše. Barve so ponavadi manj intenzivne ali melirane oz. pastelne, to pa zato, ker bi sicer pri bolj intenzivnih barvah uporabljati več različnih dodatkov za fiksiranje barve, s tem pa bi bile tudi bolj škodljive za zdravje.

Mešanice s svilo so izjemno lepih barv in zelo primerne za pletenje vsakršnih vzorčkov. Preja je zelo mehka in hladna na koži, zato je ne smemo plesti premehko, raje bolj trdno. Pri pranju se lahko zgodi, da zaradi vsebnosti barvane svile nogavice prvič, morda še drugič barvajo, zato jih prvič operemo ločeno od ostalega perila.

Mešanice z bambusom so na trgu prisotne malo časa, so pa še mehkejše od svilenih mešanic. Ker zlahka padajo s pletilk je primerno, da pri pletenju uporabljamo lesene ali bambusove pletilke, saj bi nam iz kovinskih preveč drselo.

Streč mešanice vsebujejo ca. 5% elastičnih delcev v obliki polyestrov, ki skrbijo za napetost nogavic. Ne smemo jih splesti pretrdo, saj se potem njihov elastičen efekt izgubi, raje uporabimo za 0,5 večje pletilke.

Poraba volne za 1 par nogavic:

4x prepletena: 420 m, ca. 100 g, pri normalnem pletenju gladko desno ali vzorčki

6x prepletena: 250 m, ca. 150 g, za tople nogavice pletene gladko desno

3x prepletena: 520 m, ca. 70 g, za vzorce z velikim številom petelj

2x prepletena: 820 m, uporablja se kot dodatna nitka ali za popravljanje nogavic

 
 
 

Koledar novic

 
april 2024
P T S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
 

Prijava na e-novice

 

Prijavite se na naše novice, prek katerih vas bomo obveščali o novostih in terminih delavnic in tečajev.

    1. Lanatus d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.