Kontaktni telefon 031/63 22 43

 
 
 

Košarica

 

Št. produktov: 0

 
 

Kaj je napisano na ovitku volne?

Kaj je napisano na ovitku volne?

03.12.2014

Kupili ste novo volno in takoj začeli štrikati?

Preden vzamete pletilke v roke, bi morali na kratko pogledati tudi ovitek volne, ki lahko vsebuje zelo pomembne informacije o tej vrsti volne nasplošno in o klopki, ki jo imate v roki.

Osnovni podatki

Poleg imena volne najdete tukaj podatke o njeni sestavi, dolžini in porabi pri pletenju. Prav tako je zapisano priporočilo o tem, kakšno debelino pletilk je najbolje uporabiti, ponavadi pa je zraven še vzorček, na katerem je zapisano, koliko zank in koliko vrstic je potrebno narediti, da dobimo vzorec velikosti 10x10 cm.

Ker pa vsakdo plete na svoj način je priporočljivo, da najprej po vzorčku iz ovitka volne spletete vzorček z debelino pletilk, ki so priporočene ter tako ugotovite, ali se vaš način pletenja sklada z napisanim. Tako boste nato lahko izbrali tudi pravo velikost pletilk.

Navodila za negovanje pletenine

Na ovitku volne je navedeno tudi, kako se volneni izdelek vzdržuje in neguje. Ta navodila je preprosto potrebno upoštevati, če boste želeli svojo kreacijo dolgo in uspešno nositi.

Pletenine se ne smejo prati na visokih stopinjah, prav tako je bolje, da jih pred pranjem obrnemo z licem navznoter in jih le blago ali pa sploh ne centrifugiramo. Če je na ovitku volne označeno, da se pere ročno, moramo to upoštevati. Nekatere volne imajo na ovitku zapisano »superwash«, to pomeni, da so niti posebej obdelane tako, da jih lahko peremo pri 40°C.

Številka barve in partije

Na ovitku volne je navedena tudi številka barve in številka partije. Te številke običajno spregledamo, vendar pa služijo točni identifikaciji posamezne klopke volne.

Številka barve pomeni barvo, s katero je bila volna barvana, številka partije pa barvno kopel, v kateri so jo barvali. Vse klopke, barvane v barvni kopeli z isto številko partije, so barvno enake. Klopke z isto številko barve in različno številko partije lahko v niansah rahlo barvno odstopajo, čeprav to ponavadi ni vidno. Vendar pri nakupu volne vseeno pazite, da kupite klopke z isto številko barve in partije.

In še nasvet: Če se vam vseeno zgodi, da imate volno iste barve, ki pa v niansah rahlo odstopa zaradi različnih številk partije, lahko to preprosto rešite tako, da pletete dve vrsti z eno številko partije, dve vrsti z drugo številko partije in to ponavljate. S to optično prevaro boste dosegli, da se nianse na vaši pletenini ne bodo poznale.

 
 
 

Koledar novic

 
april 2024
P T S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
 

Prijava na e-novice

 

Prijavite se na naše novice, prek katerih vas bomo obveščali o novostih in terminih delavnic in tečajev.

    1. Lanatus d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.